ارزیابی تنوع عملکرد و کیفیت علوفه در اکسشن‌های گونه Agropyron trichophorum در شرایط دیم استان کرمانشاه

نوع مقاله : مقاله علمی - پژوهشی

نویسندگان

چکیده

به منظور مقایسه عملکرد و کیفیت علوفه، 24 اکسشن از گونه Agropyron trichophorum در قالب طرح بلوک­ کامل تصادفی در شرایط دیم با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. صفات مورفولوژیک و کیفیت علوفه اندازه‌گیری شد. بیشترین میزان ضریب تغییرات ژنتیکی و وراثت­پذیری عمومی برای صفات طول برگ پرچم، تعداد ساقه در بوته و عملکرد علوفه خشک و کمترین مقدار برای صفات قابلیت هضم و فیبر محلول در شوینده اسیدی بدست آمد. صفات طول برگ پرچم، طول سنبله، تعداد ساقه در بوته، عملکرد علوفه خشک و کربوهیدرات‌‌های محلول بیشترین ضریب تغییرات محیطی را داشتند. صفات ارتفاع بوته، طول میانگره و طول برگ پرچم در سطح 1% و صفات کربوهیدارت‌‌های محلول در آب و خاکستر در سطح 5% همبستگی مثبت با عملکرد علوفه خشک داشتند. به طوری که صفت پروتئین خام در سطح 5% همبستگی منفی با عملکرد علوفه خشک نشان داد. در بین اکسشن­های مورد بررسی برای صفات مورفولوژیک تنوع معنی­داری مشاهده گردید. نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات به روش دانکن در سطح 5% نشان داد که اکسشن‌‌های 10 (سمیرم)، 24 (گرگان)،         23 (مازندران)، 17 (میمند) و5 (چهارمحال) برای صفت عملکرد علوفه برتر بودند، که دو اکسشن 24 (گرگان) و 10 (سمیرم) از نظر صفات کیفی نیز برتری داشتند. نتایج حاصل از تجزیه خوشه‌ای و تجزیه تابع تشخیص نیز دو اکسشن 24 (گرگان) و 10 (سمیرم) را در یک گروه قرار داد، بنابراین دو اکسشن 24 (گرگان) و 10 (سمیرم) با توجه به بررسی­های آماری انجام شده بر روی پارامترهای مورد بررسی در شرایط دیم استان کرمانشاه برتر بودند و به‌‌عنوان مواد ژنتیکی مناسب برای احیای مراتع یا برنامه­های اصلاحی معرفی می­شوند.

کلیدواژه‌ها