گونههای جنس شبدر (Trifolium) بعد از یونجه از مهمترین گیاهان علوفهای و ایران یکی از با اهمیتترین مراکز تنوع ژنتیکی شبدر است. در شهریور ماه 1382 با کشت 1501 توده از 27 گونه شبدر در مزرعه (در کرج)، صفات زراعی - مورفولوژیکی تودهها با توجه به دستورالعملهای IPGRI مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنوع زیادی در صفات زراعی دیده شد که به تفکیک گونههای یکساله و چندساله بحث شده است. گونههای وحشی که برای کشت در سیستمهای زراعی مطلوب هستند و قابلیت زراعی شدن را دارند با استفاده از تجزیه خوشهای مشخص شدند. 27 گونه در این تجزیه وارد شدند که گونههای یکساله در چهار خوشه و گونههای چندساله در 2 خوشه تفکیک شدند. بر این اساس گونههای یکساله T. echinathum، T. purpuruemو T. lapaceum, بهترتیب بهعنوان مناسبترین گونهها برای استفاده در سیستمهای زراعی پیشنهاد شدند. نتایج این تحقیق نشان داد به دلیل وجود تنوع بالا در خزانههای ژنتیکی اولیه، ثانویه و ثالثیه در گونههای مهم زراعی در کلکسیون، ژرمپلاسم شبدر بانک ژن گیاهی ملی ایران میتواند نقش کلیدی در تحقیقات بهنژادی شبدر ایران داشته باشد.
عباسی, محمدرضا. (1388). تنوع ژنتیکی ذخایر توارثی شبدر در بانک ژن گیاهی ملی ایران با تأکید بر صفات زراعی. تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران, 17(1), 70-87.
MLA
محمدرضا عباسی. "تنوع ژنتیکی ذخایر توارثی شبدر در بانک ژن گیاهی ملی ایران با تأکید بر صفات زراعی". تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران, 17, 1, 1388, 70-87.
HARVARD
عباسی, محمدرضا. (1388). 'تنوع ژنتیکی ذخایر توارثی شبدر در بانک ژن گیاهی ملی ایران با تأکید بر صفات زراعی', تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران, 17(1), pp. 70-87.
VANCOUVER
عباسی, محمدرضا. تنوع ژنتیکی ذخایر توارثی شبدر در بانک ژن گیاهی ملی ایران با تأکید بر صفات زراعی. تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران, 1388; 17(1): 70-87.