تأثیر ABA و کلسیم بر تغییر برخی از ترکیبات بیوشیمیایی گونه Aeluropus lagopoides طی سازش به شوری در شرایط کشت آزمایشگاهی

نوع مقاله : مقاله علمی - پژوهشی

نویسندگان

چکیده

شوری اثرهای متفاوتی بر گیاهان زراعی داشته و تولیدات ﺁنها را محدود می‌‌کند. درحالی که‌‌ هالوفیت‌‌ها گیاهانی هستند که قادرند سطوح بالای شوری را تحمل کنند. گونه Aleuropus lagopoides  گیاهی علفی، استولون‌‌دار، هالوفیت و چند ساله است که معمولاً در شرایط با شوری بالا رشد می‌‌کند. در این مطالعه بذر گونه فوق در محیط مایع MS ½ کشت و دانه‌رست‌‌های ٢١روزه با Ca2SO4 mM ۵ ، NaCl mM ∙∙٦ ،µM ABA ۵ ، NaCl+Ca2SO4، NaCl+ABA و Ca2SO4 +ABA تیمار شدند. بعد بعضی از ترکیبات بیوشیمیایی در ریشه و نوشاخه اندازه‌‌گیری شد. نتایج نشان داد کهABA  بیش از تیمار‌‌های دیگر باعث کاهش محتوای رنگیزه‌‌ها شد. بعلاوه  ABAنسبت K+/Na+ و محتوای مالون دآلدهید (MDA) را در ریشه‌‌ها کاهش داد و موجب افزایش تجمع پرولین در آن شد. هرچند Ca2+ نسبت K+/Na+ را در نوشاخه افزایش و در ریشه کاهش می‌‌دهد اما اثر آن بر تغییر محتوای پرولین و MDA در نوشاخه و ریشه بعکس بود. NaCl نسبت K+/Na+ را هم در نوشاخه و هم در ریشه کاهش داد و موجب افزایش محتوای پرولین نوشاخه شد. به نظر می‌‌رسد که ABA اثر قابل توجهی بر تنظیم تعادل یونی و تنظیم محتوای MDA نوشاخه این گیاه ندارد، در حالی که Ca2+ اثرهای تنش شوری بر نوشاخه A. lagopoides  را از طریق افزایش نسبت K+/Na+ کاهش می‌‌دهد. نتایج حاصل نشان داد که این گیاه تحت تنش شوری از انباشتگی پرولین در نوشاخه و از تجمع یون‌های سدیم در ریشه و نوشاخه برای تنظیم تعادل اسمزی استفاده می‌‌کند. همچنین در این گیاه هالوفیت، در حضور کلرید سدیم محتوای MDA در نوشاخه به طور نامحسوس و در ریشه به طور مشخص کاهش می‌‌یابد.

کلیدواژه‌ها