TY - JOUR ID - 115075 TI - بررسی اثرات مواد آللوکمیکال چاودار (Secale cereale L.) و قیاق halepense L. Sorghum روی جوانه‌زنی ذرت (.Zea mays L) JO - تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران JA - IJRFPBGR LA - fa SN - 1735-0891 AU - حسن نژاد, سیروس AU - علیزاده, حسن محمد AD - دانشگاه تهران، گروه زراعت و اصلاح نباتات Y1 - 2006 PY - 2006 VL - 14 IS - 2 SP - 62 EP - 68 KW - آللوکمیکال KW - جوانه‌زنی KW - چاودار KW - ذرت KW - سینرژیست و قیاق DO - 10.22092/ijrfpbgr.2006.115075 N2 - به منظور بررسی اثرات مفید و مضر چاودار و قیاق بر روی جوانه‌زنی بذر ذرت، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی (CRD)، در سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی انجام و غلظتهای مختلف عصاره آبی چاودار، قیاق و مخلوط چاودار و قیاق بررسی شد. در این آزمایش غلظتهای 5%، 75/3%، 5/2% و 0 (شاهد= آب مقطر) چاودار و قیاق هر کدام به تنهایی و نیز مخلوط عصاره چاودار+ قیاق با غلظتهای ذکر شده برای هر یک تهیه و اثر آنها روی صفاتی چون درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، متوسط مدت زمان جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه و وزن خشک ریشه‌چه + ساقه‌چه ذرت بررسی شد. نتایج نشان داد که عصاره قیاق در بیشترین غلظت بکار گرفته شده (5%) نقش بازدارندگی داشته و روی کلیه صفات مورد مطالعه اثرات منفی داشت، ولی در غلظتهای کم محدوده ذکر شده تفاوت معنی‌داری با شاهد مشاهده نشد. این در حالی بود که عصاره چاودار در بیشترین غلظت بکار رفته (5%)، تنها سرعت جوانه‌زنی و طول ساقه‌چه را کاهش داد. در بررسی اثر متقابل عصاره آبی چاودار و قیاق مشاهده شد، ترکیب عصاره‌های این دو گونه گیاهی در غلظتهای زیاد (5%) اثر سینرژیستی (افزایشی) با هم داشته و اثر منفی بر جوانه‌زنی را افزایش داد، ولی در غلظتهای کم (5/2% و75/3%)، تفاوت معنی‌داری با شاهد مشاهده نشد. UR - https://ijrfpbgr.areeo.ac.ir/article_115075.html L1 - https://ijrfpbgr.areeo.ac.ir/article_115075_5d91d9e3cf79c5bd20a97d3f143f92ff.pdf ER -