@article { author = {shoorideh, hadi and peighambari, seyed ali and omidi, mansuor and naghavi, moammad reza and maroofi, asaad and Balandary, ahamd}, title = {Investigation on morphological traits and root yield of Iranian chicory genotypes}, journal = {Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research}, volume = {23}, number = {2}, pages = {226-236}, year = {2015}, publisher = {Regional Information Center for Science and Technology (RICeST) Islamic World Science Citation Center (ISC)}, issn = {1735-0891}, eissn = {2383-1448}, doi = {10.22092/ijrfpbgr.2015.102283}, abstract = {Chicory (Cichorium intybus) is an old volunteer pharmaceutical plant. Root, leaf and seed of the plant contain Inulin, Sesquiterpenoid lactones, Coumarin and Flavonoids. Chicory cultivation is developing as the main source of Inulin at Europe countries, Japan, China and other countries. This investigation was done to evaluate 11 Iranian genotypes of chicory for Inulin production along with a Hungarian population of root chicory as a control during 2012. Genotypes were planted on mid March at Institute of Food Science and Technology, Mashhad, Iran. Traits under study were leaf width and length, root and shoot dry weight and their ratio at two stages (beginning of rosette and one month before harvesting date), time of flowering stem formation, bud number in crown, hair of leaves and stem, and final plant height. It was approved that there is no correlation between Inulin percentage and Inulin yield of chicory, therefore, root yield, the most effective component of Inulin yield, was identified as the major cause of increase of Inulin production. Dry root weight per plant was favorable at first sampling at rosette stage to before stem elongation and flowering (8 weeks after sowing) in Iranian genotypes and even Mollasani genotype had significant higher dry root weight than control. But this trait was significantly lower than that of control at the second sampling (26 weeks after sowing), one month before harvesting.}, keywords = {}, title_fa = {خصوصیات ریخت‌شناسی و عملکرد ریشه در ژنوتیپ‎های بومی کاسنی}, abstract_fa = {کاسنی (Cichorium intybus) یک گیاه دارویی است که درریشه، برگ و بذر آن ترکیبات مهمی مثل اینولین، سزکوئی‌ترپن لاکتون‎ها، کومارین‎ها و فلاونوئید‎ها وجود دارد. کاسنی ریشه‎ای به‎عنوان یک گیاه صنعتی، اصلی‎ترین منبع تهیه اینولین، در کشورهای اروپایی، چین و ژاپن است. در این تحقیق برای اولین بار جهت بررسی توانمندی ژنوتیپ‎های بومی کاسنی از نظر عملکرد ریشه و چند صفت زراعی مهم، یازده توده بومی و یک جمعیت مجارستانی کاسنی ریشه‎ای (شاهد) اواخر اسفند سال زراعی 91-1390 در پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد کشت شدند. صفات مورد مطالعه، شامل طول و عرض برگ، شدت کرکدار بودن، وزن خشک ریشه و اندام‎های هوایی و نسبت آنها، زمان ظهور ساقه گل‎دهنده، تعداد جوانه در محل طوقه و ارتفاع نهایی گیاه بود. با توجه به اینکه رابطه بین عملکرد اینولین و درصد اینولین در ارقام بررسی شده کاسنی، معنی‎دار نیست، لذا در این تحقیق وزن خشک ریشه به‎عنوان شاخص عملکرد اینولین کاسنی در نظر گرفته شد. وزن خشک ریشه در اکثر ژنوتیپ‎های ایرانی در اولین نمونه‎گیری در مرحله روزت تا قبل از ظهور ساقه گل‎دهنده (هفته هشتم پس از کاشت) وضعیت مطلوبی داشت و حتی ژنوتیپ ملاثانی وزن خشک ریشه بیشتری نسبت به شاهد داشت، ولی وزن خشک ریشه ژنوتیپ‎های بومی با ظهور ساقه گل‎دهنده (بولتینگ) در سال اول کشت در دومین مرحله نمونه‌گیری یک ماه قبل از برداشت (هفته بیست و ششم پس از کاشت) به‎طور چشمگیری نسبت به شاهد کمتر بود. }, keywords_fa = {گیاه دارویی,پری‌بیوتیک,عملکرد ریشه,اینولین}, url = {https://ijrfpbgr.areeo.ac.ir/article_102283.html}, eprint = {https://ijrfpbgr.areeo.ac.ir/article_102283_13237cf021a7ec328d8223082f044e04.pdf} }