بررسی تنوع ژنتیکی در برخی گونه‌های یولاف (.Avena spp) بومی ایران

نوع مقاله: مقاله علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 استادیار،مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 دانشیار،مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

DOR: 98.1000/1735-0891.1398.27.28.53.1.1576.1606
در این تحقیق تعداد 49 نمونه ژنتیکی موجود در کلکسیون یولاف بانک ژن گیاهی ملی ایران، متعلق به چهار گونه Avena barbata، A. wiestii، A. fatua و A. sativa مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش به صورت مشاهده‌ای، در مزرعه پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر در کرج انجام شد. صفات آگرومورفولوژیکی مطابق با دستورالعمل‌ مؤسسه ذخایر توارثی گیاهی بین‌المللی ارزیابی گردید. براساس مقادیر شاخص شانون، صفت رنگ لما دارای بالاترین مقدار تنوع (42/1) بود. در تجزیه به مؤلفه‌های اصلی، 43/68 درصد تغییرات موجود در داده‌ها، توسط هفت مؤلفه اصلی اول توجیه شد.دو نمونه ژنتیکی 439 (A. barbata) و 449 (A. barbata) دارای نزدیکترین و دو نمونه ژنتیکی 447 (A. wiestii) و 115059 (A.wiestii) دارای دورترین فاصله ژنتیکی بودند. نمونه‌های ژنتیکی مورد مطالعه با استفاده از تجزیه خوشه‌ای به روش K meansدر پنج گروه قرار داده شدند. براساس نتایج تجزیه تابع تشخیص، در مجموع سه تابع تشخیص حاصل گردید که به‌میزان 100 درصد از واریانس کل را شامل می‌شد. تابع اول بیشترین تمایز را بین دو گونه A. barbata و A.sativa، و تابع دوم بیشترین تمایز را بین گونه‌های A. fatuaو A. wiestii ایجاد نمود. مجموع نتایج این تحقیق بیانگر وجود تنوع مناسب در جمعیت‌های مورد بررسی از لحاظ صفات اندازه‌گیری شده بود که در امر به‌نژادی یولاف می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین از توابع تشخیص ایجاد شده در این تحقیق، می‌توان برای تمایز بین گونه‌های مربوطه استفاده کرد.
 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


-  Abbasi, M. R., 2012. Genetic diversity in Iranian sainfoin germplasms with emphasis on agronomic traits. Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research. 20 (1):160-171(in Persian).

-  Achleitner, A., Tinker, N.A., Zechner, E. andBuerstmayr, H., 2008. Genetic diversity among oat varieties of worldwide origin and associations of AFLP markers with quantitative traits. Theoretical and Applied Genetics, 117:1041–1053.

-  Aufhammer, G. and Fischbeck, G., 1973. Getreide – Produktionstechnik und Verwertung. DLG Verlags GmbH, Frankfurt.

-  Baohong, G., Zhou, X. and Murphy, J.P., 2003. Genetic variation within Chinese and Western cultivated oat accessions. Cereal Research Communication,31:339–346.

-  Breseghello, F. and Sorrells, M.E., 2006. Association mapping of kernel size and milling quality in wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Genetics, 172:1165–1177.

-  Buerstmayr, H., Krenn, N., Stephan, U., Grausgruber, H. and Zechner, E., 2007. Agronomic performance and quality of oat (Avena sativa L( genotypes of worldwide origin produced under Central European growing conditions. Field Crops Research, 101:343–351.

-  Diederichsen, A., Timmermans, E., Williams, D.J. and Richards, K.W., 2001. Holding of Avena germplasm at plant gene resources of Canada and status of the collection. Oat Newsletter, 47:35–42.

-  Food and Drug Administration, 1997. Food labeling: health claims; oats and coronary heart disease; final rule. Federal Register, 62:3583–3601.

-  Forsberg, R.A. and Reeves, D.L., 1992. Breeding oat varieties for improved grain quality. In: Marshall HG, Sorrells ME (eds) Oat science and technology. American Society ofAgronomy, Madison, pp 751–775.

-  Fu, Y.,B., Peterson, G.W., Scoles, G., Rossnagel, B., Schoen, D.J. and Richards, K.W., 2003. Allelic diversity changes in 96 Canadian oat varieties released from 1886 to 2001. Crop Science, 43:1989–1995.

-  Fu, Y.B., Peterson, G.W., Williams, D., Richards, K.W., Mitchell and Fetch, J., 2005. Patterns of AFLP variation in a core subset of cultivated hexaploid oat germplasm. Theoretical and Applied Genetics, 111:530–539.

-  Gower, J. C. 1986. Metric and Euclidean properties of dissimilarity coefficients. Journal of classification. 3, 5-48.

-  Gupta, P.K., Sachin, R. and Kulwal, P.L., 2005. Linkage disequilibrium and association studies in higher plants: present status and future prospects. Plant Molecular Biology, 57:461–485.

-  Hoffmann, L.A., 1995. World production and use of oats. In: Welch RW (ed) The oat crop-production and utilization. Chapman and Hall, London, pp 34–61.

-  IBPGR., 1985. Oat Descriptors. International Board for Plant Genetic Resources (Bioversity International), Rome.

-  Kakaei, M., Mazaheri Laghab, H. and Kahrizi, D., 2013. Morphological and Biochemical study to distinguish the genetic diversity of cultivated oat populations. Journal of Agricultural Biotechnology, 10:119-138 (in Persian).

-  Ladizinsky, G., 2012. Oat morphology and taxonomy: Studies in Oat Evolution (pp. 1-18). Springer, Berlin, Heidelberg, 87p.

-  Li, C.D., Rossnagel, B.G. and Scoles, G.J., 2000. The development of oat microsatellite markers and their use in identifying relationships among Avena species and oat varieties. Theoretical and Applied Genetics, 101:1259–1268.

-  Mahmoodi, B., Bahraminejad, S. and Fakhri, R., 2013.A study on genetic diversity in oat genotypes based on Zinc content relative to soil nutrients. The proceeding of 1st Iranian Congress of Soil and Sustainable Agriculture, Malayer University, 4 March, Vol:2 Crop Breeding, pp 102(in Persian).

-  O’Donoughue, L.S., Souza, E., Tanksley, S.D. and Sorrells, M.E., 1994. Relationships among North American oat varieties based on restriction fragment length polymorphisms. Crop Science, 34:1251–1258.

-  Paczos-Grzeda, E.,2004. Pedigree, RAPD and simplifed AFLP-based assessment of genetic relationships among Avena sativa L. varieties. Euphytica, 138:13–22.

-  Qi, B.J., Liu, J.H., Zhang, Z.Y., Gao, J.L.,and Chen, R.Y., 2008. Genetic diversity of biological characters in oat germplasm. J. Triticeae Crops, 28: 594–599.

-  Rechinger, K. H., 1970. Onobrychis. Pp. 389–459. In: K. H. Rechinger (Ed.). Flora Iranica. Akademische Druck-u.-Verlagsanstalt. Graz.

-  Rodgers, D.M., Murphy, J.P. and Frey, K.J., 1983. Impact of plant breeding on the grain yield and genetic diversity of spring oats. Crop Science, 23:737–740.

-  Rostoks, N., Ramsay, L., MacKenzie, K., Cardle, L., Bhat, P.R., Roose, M.L., Svensson, J.T., Stein, N., Varshney, R.K., Marshall, D.F., Graner, A., Close, T.J. and Waugh, R., 2006. Recent history of artiWcial outcrossing facilitates whole-genome association mapping in elite inbred crop varieties. Proceedingof National Academyof Sciences of USA, 103:18656–18661.

-  Shannon, C. E. and Weaver, W., 1949. The mathematical theory of communication. University of Illinois Press, Urbana, IL, USA.

-  Sheikhehpoor, S., Bahraminejad, S. and Chaghmirza, K., 2010. A study on genetic diversity in oat genotypes based on agronomic traits. The proceeding of 11th Iranian Crop Science Congress, Environmental Sciences Research Institute, Shahid Beheshti University, Tehran 14-26 July,Vol:2 Crop Breeding, pp 102 (in Persian).

-  Souza, E. and Sorrells, M.E., 1989. Pedigree analysis of North American oat varieties released from 1951–1985. Crop Science, 29:595–601.

-  Souza, E. and Sorrells, M.E., 1991a. Relationships among 70 North American oat germplasm: I. cluster analysis using quantitative characters.Crop Science, 31:599–605.

-  Souza, E., Sorrells, M.E., 1991b. Relationships among 70 North American oat germplasm: II. cluster analysis using qualitative characters. Crop Science, 31:605–612.

-  Taj Bakhsh, M., Poor Mirza, A. 2003. Cereals cultivation. Jahad daneshgahi, West Azarbaijan Unit. 312p(in Persian).

-  Tang, X.Q., Yan, H.H., Wang, Z.Y., Li, W., Wei, Y.M., Ren, C.Z., Zhao, G., and Peng, Y.Y., 2014. Evaluation of diversity and the relationship of Avena species based on agronomic characters. International journal of agriculture and biology, 16: 14-22.

-  Fao., 2010. The Second Report onThe state of the world's plant genetic resources for food and agriculture. Commission on genetic resources for food and agriculture. Rome.

Zahravi,M., A.R., Taghinejad, A., Afzalifar, M.R., Bihamta, J., Mozaffari, and S., Shafaedin, 2011. Evaluation of genetic diversity of agronomical traits in Hordeum spontaneum germplasm of Iran.Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research. 19(1): 55-70 (In Persian