مقاومت به شوری گیاه توت روباه (Poterium sanguisorba) در مرحله جوانه‏‌زنی و رشد گیاهچه‏

نویسندگان

1 محقق موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

2 .

چکیده

گیاه توت روباه اهمیت زیادی از جنبه‏های مختلف از جمله دارویی و علوفه‏ای دارد. این تحقیق به‌منظور بررسی مقاومت به شوری این گیاه در مرحله جوانه‌زنی انجام گرفت. 5 تیمار نمک طعام (NaCl)، شامل غلظتهای صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی‌مولار در 5 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی در اتاقک رشد انجام شد. افزایش غلظت نمک تا میزان 150 میلی‌مولار درصد جوانه‌زنی را افزایش داد. ولی در غلظت 200 میلی‌مولار درصد جوانه‌زنی کاهش یافت. این موضوع مبین اهمیت نمک طعام در جوانه‏زنی این گیاه است. همچنین با افزایش میزان شوری طول ریشه‌چه و ساقه‌چه کاهش یافت. تجزیه واریانس داده‏ها نیز نشان داد که اثر تیمارهای مختلف شوری بر صفات درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و طول ساقه‌چه در سطح 1 درصد معنی‌دار بود. صفات طول ریشه‌چه و طول ساقه‌چه از یک روند خطی تبعیت کردند، ولی درصد جوانه‌زنی از یک روند تابع درجه دوم تبعیت نمود. همچنین ضریب همبستگی میان طول ریشه‌چه و ساقه‌چه و درصد جوانه‌زنی به‌صورت دوبه‏دو دارای همبستگی مثبت و معنی‏دار بود.

کلیدواژه‌ها


کوچکی، ع و سلطانی، ا. 1377. اصول و عملیات کشاورزی در مناطق خشک. نشر آموزش کشاورزی. صفحه 658-662.
فرخواه, عاطفه السادات، 1380. بررسی مقایسه‏ای جنبه‏های مختلف فیزیولوژیکی
سه گونه Salsola dendroides pall.، Aeluropus lagopoieles (L.) و Alhagi persarum . پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال.
 
Clevely, A. and Richmond, K. 1999. Growing and using herbs. Anness Publishing Limited. Horms House, London, P. 256.
Simmons, A. G., 1964. Herb gardening in five seasons. Van Nostrand, P. 353.
Bremness, L. 1990. Herbs, Reader’s Digest Association, Inc. Dutton/Plume, New York. P. 290.
Foolad, M.R., 1999. Comparison of salt tolerance during seed germination and vegetative growth in tomato by QTL mapping. Genome, 42:727-734.