بررسی اثر کربنات کلسیم بر تحمل به شوری برخی از ارقام یونجه

نویسندگان

1 استادیاردانشگاه آزاداسلامی

2 دانشیارموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع،تهران

3 استاد دانشگاه تبریز

چکیده

یونجه((Medicago sativa مهمترین گیاه علوفه ای است که به دلیل سازگاری بالا با شرایط نامساعد محیطی، تنوع ژنتیکی زیاد و عملکرد کمی و کیفی قابل توجه در تمام مناطق جهان به صورت آبی و دیم کشت می شود/ از مهمترین عوامل موثر در کاهش تولید و سطح زیر کشت آن شوری آب و خاک می باشد که انتخاب ژنوتیپهای متحمل همراه با اعمال مدیریتهای صحیح امکان تولید بیشتر و گسترش کشت این گیاه را در شرایط شور کشور فراهم می کند. بارزترین اثر شوری برگیاهان کاهش رشد و تولید می باشد ولی اضافه کردن کلسیم به محیط به دلیل خنثی کردن اثرات اسموتیک مرتبط با تنش شوری، اثرات مخرب نمک را احتمالاً از طریق تخفیف اثرات سمی یونهای سدیم کاهش می دهد بنابراین چهار رقم گلستان(20313)،فائو(2566)، سیستان وبلوچستان و همدانی اهر به منظور تعیین نقش کلسیم در رشد و عملکرد یونجه در شرایط شور مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش درگلخانه تحت شرایط هیدروپونیک وبا 5 سطح شوری درسه تکرار به صورت فاکتوریل درقابل طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. ارقام مورد بررسی ابتدا تحت تیمارهای شوری رشد نموده و پس از برداشت چین،گلدانهای حاوی بوته ها شستشوی کامل شده و سپس تیمارهای شوری وکلسیم تکمیلی اعمال شد. نیاز غذایی با استفاده از محلول هوگلند تامین و کلیه تیمارهای کلسیم در محلولها اعمال شدند. با آغاز گلدهی برداشت بوته ها درهر چین انجام و میزان وزن خشک اندامهای هوایی، ریشه، ساقه، برگ وزن توده، ارتفاع بوته ها، طول ریشه اصلی ،تعداد میانگره ساقه اصلی و تعداد پنجه درهر بوته اندازه گیری شد. تمام صفات مورد بررسی غیره از ارتفاع بوته در رقمها اختلاف معنی داری در اثر شوری وکلسیم نشان دادند. بیشترین همبستگی معنی دار مثبت با عملکرد در این شرایط مربوط به وزن خشک ساقه(962/0<R) بود. مصرف کلسیم میزان افت صفات مورد بررسی را به خصوص در ارقام مقاوم کاهش داد و ارقام گلستان(20313( وفائو(2566) بیشترین عملکرد را در این شرایط ایجاد نمودند.

کلیدواژه‌ها